Pin It
18/07 2018

Здравословната храна пази от появата на астма, доказаха учени

Изследователи от Франция установили, че полезните храни намаляват риска от развитието на астма


В допълнение, правилното хранене намалява тежестта на симптомите при хора, които вече страдат от астма. Учените са анализирали данни за около 35 000 възрастни доброволци, съобщава UPI.com.

Участниците отговориха на въпросите за симптомите на астма, проявявани през последната година. Около една четвърт от доброволците се оплакали от поне един симптом. Участниците също така разговаряха с учените за диетата, която спазват. Диетите с високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са считани за най-здравословни. А диетите, които включват много месо, сол и захар – най-вредните.

Специалистите установиха, че здравословното хранене намалява вероятността от развитие на астма при мъжете с 30%, а при жените – с 20%. Рискът от тежки симптоми, поради правилното хранене, е намалял с 60% при мъже с астма и с 27% при жени с астма. Изследователите са взели предвид факторите, които биха могли да повлияят на резултатите.

Трябва да се знае, също така, че зеленолистните зеленчуци предпазват бъдещото дете от астма.

Едно от най-честите заболявания на дихателните пътища е астма. При много деца първите симптоми на това заболяване се проявяват още в ранна възраст. Японски учени са намерили начин да предотвратят развитието на астма при кърмачета. За това бременните жени се съветват да консумират повече зеленолистни зеленчуци през първото тримесечие, пише The Daily Mail .

Специалисти са наблюдавали 310 деца от раждането до две години. По време на бременността, майките на тези бебета попълниха специални въпросници. Всички деца са изследвани за астма. Оказало се, че рискът от развитие на астма при дете е повлияно от това колко зеленолистни зеленчуци майка му е изяла през първите месеци на бременността.

Добавете коментар