Pin It
13/07 2018

Витамин D не предпазва от деменция, казват учените

Преди се е смятало, че витамин D помага за поддържане здравето на мозъка и по-специално, намалява вероятността от развитие на деменция

 витамин D
Експерти от Австралия обаче отхвърлят това твърдение. Те анализират данни от 73 проучвания и заключили, че витамин D няма никакъв ефект върху мозъка, съобщава UPI.com.

Изследователите отбелязват, че витамин D е необходим за организма. Това вещество осигурява абсорбирането на калций и фосфор и участва в някои други биологични процеси. Но витамин D е абсолютно безполезен при профилактиката и лечението на нарушения на централната нервна система.

Между другото, наскоро учените са изследвали ефекта на витамина върху сексуалното желание. Оказа се, че витаминът увеличава либидото при мъжете и жените. Очевидно ефектът се дължи на влиянието върху нервната система и възстановителните свойства.

Синдромът на Hutchinson-Guilford е рядко генетично заболяване, характеризиращо се с преждевременно стареене на тялото. Болестта се свързва с мутация в LMNA ген, който кодира протеина Lamin A. Този протеин поддържа формата на сърцевината на мембраната, казва The Deccan Chronicle.

Мутиралата LMNA не произвежда Lamin A, но нейната версия на неправилната форма е прогерин. Този протеин вече не може да запази формата на ядрото. Като следствие генетичният апарат на клетката страда. Процесът на клетъчно делене е нарушен. В ДНК се натрупват вредни мутации. Всички тези процеси водят до преждевременно стареене.

Учени от университета в Сейнт Луис откриха два нови механизма на действие на прогерин. Първо, протеинът предотвратява пролиферацията на клетките, предотвратявайки работата на системите за защита от репликация. На второ място, прогеринът може да предизвика имунен отговор. Клетките на тялото погрешно започват да се борят със себе си. В хода на проучването експертите неочаквано установиха, че за да се подобри състоянието на клетката и да се намали имунния отговор е добре да се използва витамин D. Този витамин обърна стареенето на клетките.

Добавете коментар