Pin It
30/10 2018

Вече се знае кое е най-ефективното средство в борбата с тютюнопушенето

В борбата с тютюнопушенето всички средства са разрешени, стига да има някаква полза от тях


Изследването показа, че графичните предупреждения (плашещите снимки) върху цигарените опаковки са най-ефективното средство, което може да помогне в борбата с тютюнопушенето. Както отбелязва Xinhua , хората действат в отговор на емоциите, които изпитват. Ако човек преживее негативна емоция, като страх или отвращение, той се стреми да избегне източника на тази емоция. В този случай това е закупуването на поредната кутия цигари.

За реалистична оценка на ефективността от анти-тютюневата пропаганда експертите събраха повече от 300 предупредителни изображения от различни източници. По-специално бяха използвани предупреждения, разположени върху опаковки цигари от Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания.

Вземат се предвид и твърденията на производителите на цигари за борба с тютюнопушенето, показанията на хората, засегнати от употребата на цигари, както и различните национални рекламни кампании на местно равнище. Бяха разпознати 48 характеристики, които могат да присъстват като изображение в рекламите. Например, цветът на изображението, вида на снимката, присъствието на мъж или жена на снимката, наличието на медицинско оборудване.

След това бяха привлечени близо 1400 пушачи, които бяха помолени да видят избраните реклами. След това те бяха попитани как точно им е повлияло онова, което са видели. Оказва се, че графиките, като цяло, имат мощен ефект върху доброволците.

Много от тях са заявили, че не се чувстват удобно да гледат изображението

Това, което виждат на кутията, определено им влияе при избора на цигари.

Ако човек дълго време е изложен на никотин, могат да се появят когнитивни дефекти в неговите деца и внуци, предупреждават експерти от университета във Флорида. Според Xinhua е проведено изследване на гризачи, използвайки като пример промените в ключовите гени в спермата на мъжките индивиди.

В резултат на това, въпреки че самите мъже не показват признаци на поведенчески аномалии, тяхното потомство било хиперактивно, имало проблеми с вниманието и когнитивните способности. Анализът на мъжките сперматозоиди показа, че много гени са променени, включително генът на допаминовия D2 рецептор, който е важен за развитието и ученето на мозъка.

Добавете коментар