Pin It
14/09 2018

Учените са открили нов „център на болка“ в мозъка

Състоянието на болка е способно да промени не само възприятието на човека, но и неговите реакции спрямо заобикалящата го среда

болка
Добрата новина е, че учените са открили нов „център на болка“ в мозъка. Ако го „изключите“, можете да се справите с хронична болка или повишена нервна чувствителност, пише The Daily Mail. Нервната болка е много трудна за лечение, тъй като повечето болкоуспокояващи не засягат правилните рецептори.

След травми на нервите при някои хора мозъкът и останалата част от тялото престават да комуникират адекватно. И накрая, дори и най-малкото докосване причинява болка. Учените са открили нервна верига в мозъка, която обикновено е отговорна за разграничаването на болка и докосване. Тя страда от травма.

Така че малка група неврони може да получи сензорна информация, идваща от всички части на тялото, да усили тези сигнали и да ги насочи обратно към мястото на контакт. Сигналите преминават през гръбначния стълб, където се интерпретират по някакъв начин – сигналите се предават като „болка“ или „докосване“.

При нормални условия инхибиращите неврони в гръбначния стълб споделят болка и допир. Но поради нараняването, инхибиращият ефект се губи, а допирната информация води до активиране на невронни болки. В същото време способността да реагираме на истинската болка продължава.

Оказва се, че хората често надценяват нивото на болка и скованост в гърба

Това е установено от учени от Университета на Южна Австралия в хода на експерименти с 15 доброволци, страдащи от хронична болка и скованост в гърба, и 15 участници без такива оплаквания. Първо, доброволците бяха помолени да преценят нивото на скованост, пише The Daily Mail.

По време на първия експеримент, учените натискаха гърба на участниците, за да определят неговата твърдост. Във втория експеримент доброволците трябваше да оценят силата на натиска. С помощта на третия експеримент изследователите се опитаха да разберат как звуците влияят на усещането за скованост сред участниците. Експериментите показват, че хората с хронична болка в гърба надценяват силата на натиска. Освен това участниците с по-ясно изразено чувство за ограничение значително надцениха тази сила.

Чувството на скованост засегна чувствителността на гръбначния стълб. Усещането за твърдост може да се контролира с помощта на звуци. Увеличава се с неприятни звуци и отслабва с по-приятни. Според учените вероятно усещането за скованост е защитен механизъм, който позволява на хората с болки в гърба да избягват движението.

Добавете коментар