Pin It
10/07 2018

Учените са изчислили кога е по-добре да се зачене дете

Да се зачене дете винаги е добре и винаги е време. Друг е въпроса дали годишния сезон оказва някакво влияние на здравето на детето при зачеването

Ако детето е заченато през зимата, то ще бъде по-слабо. Това е така тъй като тялото му може да изгаря мазнините по-ефективно. Този факт се посочва в проучването на швейцарското висше техническо училище в Цюрих, съобщава The Daily Mail. Оказа се, че децата, заченати през студения сезон, имат повече кафява мазнина. Този тип мастни клетки могат да изгарят бели мазнини (които съхраняват енергия), за да получат енергия за отопление на тялото.

Също така, експериментите с мишки показват, че гризачи, чието чифтосване е при по-ниски температури, раждат мишки с по-високо съдържание на кафява мазнина. Има обаче основания да се смята, че температурата, в която родителите са живели преди да решат, че ще имат дете, също влияе. Факт е, че за епигенетичните промени (промени в генома под влияние на външни обстоятелства), ефектът от ниските температури трябва да остане доста дълго време.

Установено е, че температурата, при която женските са били държани преди и след чифтосване, по никакъв начин не засяга мастната тъкан в потомството. Но ако мъжете са били държани при относително ниски температури няколко дни преди чифтосване, потомството е имало по-активна кафява мазнина и е било обременено от по-малко тегло върху мазни храни. Анализът на сперматозоидите показа, че мъжете, живеещи в прохладна стая, са имали промени в дейността на гените. Това показва, че е започнал механизмът за адаптиране.

Добавете коментар