Pin It
20/06 2018

Тийнейджър в депресия: защо се случва и как да постъпите?

Знаете в колко сложна възраст е вашият тийнейджър и че поведението му е напълно непредсказуемо. Въпреки това ви се струва, че е станал по-мълчалив отвсякога

тийнейджър
Вашият тийнейджър дори отказва да сяда на масата със семейството, все се оправдава с домашни, презентации, умора. Усещате, че се затваря и вече не само нищо не споделя с вас, ами и в най-обикновени битови разговори не участва.

Първо, помислете каква може да е причината за тази смяна на поведението. Има ли вероятност детето ви дълго да е получавало единствено неразбиране от вас? Ако сте били твърде заети, може би сега ви демонстриpa, че щом вие нямате време за него, и то няма време за вас. Или пък може да ви се сърди, ако вкъщи е имало прекалено много скандали?

Изобщо, потърсете най-напред причината у себе си и опитайте да си върнете доверието му

Заредете се с търпение и му покажете, че то е абсолютният ви приоритет, че съжалявате за загубените мигове заедно и за онези, в които е трябвало да стои със слушалки в стаята си, защото майка му и баща му са си викали оттатък.

Ако синът или дъщеря ви продължи да страни от вас, използвайте жокер „Помощ от приятел „. Може да е роднина, близък
на семейството или родител на съученик – някой, пред когото мислите, че тийнът би се разкрил. Нека този човек опита да разбере има ли детето ви проблем по принцип, който се притеснява да разкрие и затова изобщо не говори, има ли проблем с вас, или поведението му е просто фаза на досада и умора.

Каквото и да е, трябва да пипате много внимателно

Предложете пътуване или изживяване, за което тийнът отдавна мечтае. В такива случаи обикновено проблемите се забравят и семейството се отдава на моментната емоция. Това е вашият шанс да намерите отново пътя към детето си.

Ако то не желае пътуване, направете заедно нещо друго, което би било вълнуващо за него, пък дори и да е цял ден шопинг или цял ден семейни видеоигри вкъщи. Дори в пубертета момичетата и момчетата бързо се отпускат по време на забавление.

Бъдете много деликатни с поведението си към тийна, защото явно в момента е особено чувствителен

Забравете за критиката, отпишете от речта си изрази като „Остави ме сега“, „Ама какви глупости говориш?!“ и т.н. Вашият син или дъщеря има нужда от пълна подкрепа и извънредно разбиране.

Добавете коментар