Pin It
13/07 2018

Сьомгата не е толкова полезна, колкото обикновено се вярва

Сьомгата, която се продава в супермаркетите, може да съдържа забранени токсични вещества, които причиняват проблеми с развитието на децата


Според The Daily Mail проблемът се създава от полибромирани дифенилови етери, съдържащи се във водата и фуражите, с които се храни сьомгата. И това важи за почти всички риби, отглеждани в плен, но не и за рибите, които се развиват в дивата природа.

Тези съединения нарушават хормоналния фон, предизвикват аномалии в развитието, когато попаднат в човешкото тяло. Според последните данни от университета в Питсбърг, опасните съединения се намират във високи концентрации в рибите, които обичайно купуваме от магазина. Според учените рибите могат да се хранят с замърсени фуражи, донесени от страна, която няма строги ограничения за полибромирани дифенилетери.

Например в САЩ и в повечето европейски страни редица полибромирани дифенилови етери са забранени от 2004 г. насам. Същевременно съединенията продължават да се срещат във високи концентрации на места с голямо количество електронни отломки и с проблемите на тяхната обработка. Такива места включват Китай, Тайланд и Виетнам.

И още една опасност, за която малко хора предполагат.

Лекарствата в пластмасови опаковки са потенциално опасни, предупреждават учени.

Индийски експерти бяха озадачени от сигурността на опаковката, в която са опаковани лекарствата. Както съобщава Zee News , по-рано специалисти от различни страни вече заявиха за канцерогенността на пластмасовите опаковки. По принцип става дума за вода и храна. Но в пластмасовите шишенца, например, се продават и лекарства (сиропи за кашлица, лекарства против киселини и др.).

Според експерти медицинските опаковки, изработени от пластмаса и полиетилен терефталат, са особено опасни за възрастните и децата. Също така, повишаването на температурата допринася за отделянето на вредни вещества в течните лекарства. Но не всички специалисти са съгласни с тази позиция. Анализът продължава.

Добавете коментар