Pin It
07/06 2018

Сандаловото масло пази от рак на пикочния мехур

Учените се надяват, че техните открития ще помогнат за разработването на нови методи за профилактика на рак на пикочния мехур

Специалисти от Германия направиха невероятно откритие. Те откриха особен (обонятелен) рецептор в клетките на пикочния мехур. Особено често, OR10H1 рецепторът се открива в раковите тумори. Някои количества OR10H1 присъстват в урината на хора с рак на пикочния мехур, което позволява използването на този рецептор като онкомаркер, пише Medical News Today.

Охлаждащите рецептори са протеини, които са чувствителни към молекули, които имат определен мирис. По-специално, рецепторът OR10H1 улавя молекулите на миризмата на сандалово дърво. Учените са се опитали да работят върху раковите клетки на пикочния мехур със сандалово дърво. Оказа се, че има някакъв терапевтичен ефект.

Раковите клетки, в рецепторът OR10H1 е бил подложен, под въздействието на масло от сандалово дърво, „заспиват“ и по-рядко започват да се делят. В допълнение, активирането на обонятелния рецептор доведе до „включването“ на някои механизми на клетъчен имунитет. Използвайки този нов метод, изследователите успяха да спрат развитието на тумора.

За да не се стига до лечение е добре да се провежда редовна превенция. Преди време беше открито, че дефицитът на витамин D повишава риска от рак на пикочния мехур.

Витамин D се произвежда в организма под влияние на слънчевата светлина. Също така се среща в мазната риба и яйчните жълтъци. Липсата на витамин D е свързана със сърдечни заболявания, психични разстройства, автоимунни заболявания и рак, пише UPI.com.

Изследователи от университета в Уоруик анализират данните от предишни изследвания. Според пет от седемте проучвания дефицитът на витамин D повишава риска от рак на пикочния мехур. Експериментите показват, че клетките на пикочния мехур реагират на витамин D. Експерти твърдят, че поради това може да възникне имунен отговор.

Добавете коментар