Pin It
20/12 2016

Самолечението при алергия не е препоръчително

При първи признаци на алергия направете консултация с лекар

Спорите, попаднали в дихателните пътища, предизвикат затруднено дишане дори при здрави хора, а при астматиците отключват тежки пристъпи на задух. Продължителният престой в затворени помещения не облекчава симптоматиката. Проблемът е, че ниската влажност на стаите също може да причини назални и дихателни оплаквания. Идеалната въздушна влажност в затворено помещение варира между 35% и 50%. В много офиси и домове тя е под 16% и това е причина за изсушаване на слузестите мембрани, което води до тяхното възпаление. За да се избегне този нежелан ефект, алерголозите препоръчват използването на хигрометър, измерващ стойностите на въздушната влажност. С помощта на обикновен изпарител може да нормализирате влажността и да предотвратите или да облекчите симптомите на
алергия. Що се отнася до външната среда, в момента, в който се установи студено време, без резки колебания в температурите, количеството на алергени във въздуха рязко спада и оплакванията изчезват.

И домашният прах може да причини реакция на свръхчувствителност. Той се разнася по-активно из въздуха, когато за първи път се включи отоплението. Предизвиква кихане, хрипове и хрема.

Самолечението при алергия не е препоръчително, макар че някои антихистамини се продават в аптеката без рецепта. Консултирайте се с вашия лекар, защото има препарати, неподходящи за хора с високо кръвно налягане, а определен вид назални спрейове не бива да се използва повече от седмица.

Добавете коментар