Pin It
21/09 2018

Ранното посивяване на косата говори за здравословни проблеми

Появата на ранното посивяване може да бъде и заради наследственост. Но в случай на преждевременно сива коса, няма да е излишно да се направят някои тестове, казват лекарите

посивяване

По-специално, на тези, които започват да посивяват рано, експертите препоръчват да се провери нивото на калций, феритин и витамин D в кръвта.
Изследванията, включващи почти 5 000 деца на възраст от 12 до 19 години, показват, че ранно зреене се открива при онези участници, чието тяло е регистриран недостиг на горните микроелементи. Следователно, учените вярват, че е важно да се провери и да се направи тест за възможно недостиг на елементи.

Дефицитът на хранителни вещества (например, витамин D), според експерти, засяга не само появата на сива коса. При ранно посивяване хората имат по-голяма вероятност да страдат от сърдечносъдови заболявания.

„Същите фактори, включително липсата на витамини и микроелементи, които инхибират производството на меланоцити (пигментни клетки) в косата, разрушават и кръвоносните съдове, което води до атеросклероза,“ – предупреждават експертите.

Ако косата на човек е активно сива преди 40-годишна възраст, лекарите считат тази сива коса за причина да потърси лекарско мнение, както и да се направят някои изследвания. В този случай, експертите препоръчват проверка на нивото на холестерола, както и състоянието на съдовете – компютърна томография на коронарните съдове и ултразвук на съдовете.

Също така, ранното посивяване на косата може да бъде маркер на имуносупресията. Учените обясняват: имунната защита в тялото активира специфичен протеин, който в същото време индуцира меланоцитите да произвеждат пигмент, който оцветява косата в бяло. Липсата на пигмент в косъма сигнализира за липсата на протеин и следователно клетките на имунитета, без влиянието му, стават летаргични и уязвими към инфекции.

Добавете коментар