Pin It
20/09 2018

Рак на простата може да бъде разпознат по състоянието на косата

Симптомите на рака на простатата могат да бъдат познати чрез внимателно изследване на косата. Оказва се, че косата съдържа ценна информация за здравето на мъжете


Ракът на простатата е най-честата злокачествена неоплазма сред мъжете. Всяка година повече от милиони мъже по света са изправени пред тази болест, както показват статистиката. И това означава, че всеки осем човека занапред ще развият рак на простатата по едно или друго време. Най-често тези тумори се срещат при мъжете над 50 години. А с напредване на годините се увеличава и съществуващия риск от рак. Болестта засяга малка жлеза, разположена в тазовата област, която е отговорна за производството на семенната течност – лепкава бяла течност, смесена със сперматозоиди.

Учените наскоро установиха, че ранната плешивост може да бъде един от най-тревожните признаци на рак на простатата. Всъщност, ако при представителите на по-силния пол, процесът на загуба на коса започне след 20-те, те са два пъти по-склонни да се изправят пред тези тумори. Връзката се обяснява с действието на андрогенните хормони, които са свързани както с мъжката фокална алопеция, така и с туморите на простатата. Андрогените играят важна роля в развитието на андрогенна алопеция, известни като мъжки тип плешивост неравномерно, както и с рак на простатата. Разбира се, това не означава, че всички мъже, които са изправени пред ранна плешивост на човек със сигурност ще се разболеят от рак на простата.

Други често срещани симптоми на рак на простатата включват често уриниране, особено през нощта, затруднено уриниране, слаб поток на урината, чувство за недостатъчно изпразване на пикочния мехур, кръв в урината и семенната течност. Отново, дори тези признаци не означават непременно, че човек има тумор на простатната жлеза. Факт е, че тази жлеза се увеличава с възрастта по размер поради доброкачествено състояние, наречено аденом. То също причинява подобни симптоми.

Добавете коментар