Pin It
07/06 2018

Пробиотик и билка удължават живота, казват експерти

Ново проучване, проведено върху плодни мухи, показа, че пробиотик и трифала (древно аюрведично лекарство) увеличават продължителността на живота


Учените вярват, че резултатите могат да бъдат приложими за хората. Трифала се състои от три съставки (харитаки, амла, бибтаки), псилиум, женско биле, копър и ленено семе, казва The Daily Mail .

В хода на експеримента на мухите се дава симбиотик от пробиотик с добавка, богата на полифеноли и трифала. Комбинацията удължава живота на мухите с 60% и ги предпазва от заболявания, свързани с възрастта. Мухите, които са получили симбиотика, са живели до 66 дни (26 дни по-дълго от мухите от контролната група). За хората това би било равносилно на увеличаване на продължителността на живота от 80 на 128 години.

В допълнение, мухите имат по-малко признаци на стареене, като формирането на инсулинова резистентност, възпаление и оксидативен стрес. Според изследователите, въпросът е в отношенията между микроорганизмите, живеещи в стомашно-чревния тракт, и мозъка. Вероятно откритието ще помогне в разработването на нови методи за лечение на диабет, затлъстяване, невродегенеративни заболявания, депресия и рак.

И още по темата. Специалистите от Калифорнийския университет по време на експеримент успяха да спрат стареенето на плодни мухи, като повишиха нивото на белтъка Drp1. Концентрацията му намалява с възрастта при мухи и мишки. Животът на мухите се е увеличил с 10-20%. Учените се надяват, че откритието им ще помогне да се справят с възрастовите заболявания и да удължат живота на хората, съобщава The Daily Mail .

Добавете коментар