Pin It
10/08 2018

Пробиотиците могат да причинят мозъчни проблеми

Общоприето е, че пробиотиците са уникално полезни и се предписват предимно при прием на антибиотици


Пробиотиците обаче могат да създадат някои проблеми. Според едно последно проучване съществува връзка между пробиотиците, замъгляване на съзнанието, лошата краткотрайна памет и проблемът с концентрацията на внимание.

Същността на проблема е в преобладаването на някои бактерии в тънките черва, дължащо се на приема на пробиотични лекарства. В същото време, анализът на състоянието на хората с описаните проблеми показва повишено ниво на D-млечна киселина в кръвта. По-късно се оказа, че тези хора редовно използват пробиотици и кисело мляко.

D-млечна киселина се получава, когато някои бактерии разграждат захари от храната. По време на този процес, газът може да бъде освободен. Това дава повод за подуване на стомаха и друг дискомфорт. Виновник за този проблем е самата киселина. Тя лесно се абсорбира в кръвния поток и навлиза в мозъка. Междувременно е известно, че D-млечната киселина е токсична за мозъчните клетки и може да причини временно понижаване на когнитивните способности.

И докато пробиотиците създават проблем с мозъка, те всъщност са полезни за възрастните хора, защото укрепват костите. Добре е да се взимат най-вече при остеопороза.

Остеопорозата е хронично заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната плътност. Тази болест главно засяга по-възрастните хора. Шведски учени са открили: хранителните добавки, съдържащи полезни бактерии, спомагат за намаляване на костната загуба, пише The Daily Mail.

За участие в проучването експертите поканиха 90 жени. Средната възраст на участничките е била 76 години. Част от жените всеки ден в продължение на една година взе праха с полезни бактерии. Останалите участници влязоха в контролната група. Преди и след изследването учените оценяваха състоянието на костите на нежния пол.

Оказа се, че пробиотиците допринасят за запазването на костната маса. Към днешна дата съществуват ефективни методи за лечение на остеопороза. Диагнозата обаче често се прави след фрактура. Приемът на пробиотици може да бъде добър метод за предотвратяване на остеопорозата.

Добавете коментар