Pin It
20/12 2016

Принципи на интуитивното хранене – отслабване без диети

Не се изкушавайте от диетите, които ви предлагат бързо и лесно сваляне на излишните килограми завинаги

интуитивно хранене

Ако оставите в съзнанието си и най-малката надежда, че някъде съществува най-добрата и ефективна диета за вас, няма как да се концентрирате върху интуитивното хранене.

УВАЖАВАЙТЕ ГЛАДА СИ

Давайте на тялото си адекватно количество енергия и въглехидрати – иначе лесно ще се предадете при първото изкушение. Ако стигнете до момента на силен глад, всички опити за умерено и съзнателно хранене ще се провалят. Началото на интуитивното хранене е разпознаването на първите естествени сигнали на глада. Важно е да се научите да се храните само и единствено за задоволяване на глада.

ИЗПЛЪЗНЕТЕ СЕ НА СТЕРЕОТИПИТЕ

Кажете твърдо „не“ на всички, които ви убеждават, че сте герой, ако сте приели по-малко от 1000 ккал дневно и престъпник – ако хапнете шоколадова торта.

ПОМИРЕТЕ СЕ С ХРАНАТА

Обявете примирие и прекратете войната с храната. Дайте си безусловно разрешение да хапвате всичко. Ако си забранявате определени продукти, с течение на времето те придобиват притегателна сила, а резултатът е преяждане с тях. Последствията са чувство за вина и наднормени килограми.

УВАЖАВАЙТЕ ЧУВСТВОТО СИ ЗА НАСИЩАНЕ

Вслушвайте се в сигналите на тялото, което ви съобщава кога е сито и не изпитва глад. Обърнете внимание как се чувствате в моментите, когато сте комфортно сити. По време на хранене правете паузи, в които обръщайте внимание на вкуса на храната – така лесно ще усетите нивото си на ситост в съответния момент и ще разберете кога да спрете да ядете.

ИЗПИТВАЙТЕ УДОВОЛСТВИЕ

Когато се храните в приятна среда и консумирате продуктите, които ви харесват, получавате максимално удоволствие от храната. По този начин и усещането за засищане настъпва много по-бързо – което означава, че ще приемате по-малко количество храна.

Добавете коментар