Pin It
21/09 2018

Прекомерната чистота може да е причина за затлъстяване

Прекомерното усърдие при почистване на жилището, което често се наблюдава при младите родители, може да нанесе сериозна вреда на здравето на децата, установиха канадски учени

затлъстяване

По-специално, с прекомерната чистота, учените свързват развитието на проблеми с наднормено тегло.

Изследователите открили, че в тялото на децата, чиито родители често използват препарати за почистване, се наблюдава нездравословен бактериална състав на чревната флора. По-специално, липсата на бактерии Haemophilus и Clostridium и повишени нива на бактерии Lachnospiraceae. До тригодишна възраст децата с подобно увреждане и липса на полезни бактерии станаха по-пълни от техните връстници – те показаха средно по-висок индекс на телесна маса.

Трябва да се отбележи, че 757 деца станаха обект на изследване на учените в този проект. Когато бяха на възраст от 3-4 месеца от тях бяха взети проби от чревната микрофлора, след което няколко години учените продължиха да наблюдават здравето и развитието на децата.

„Излишъкът от почистващи препарати нарушава микрофлората на червата на бебето. Това е предпоставка за бъдещи проблеми с наднорменото тегло „-заключение, направено от изследователите въз основа на наблюденията.

Изследователите подчертават, че червата на човешкото тяло се обитават от комплексна микрофлора, и бактериите играят важна роля в живота, както и въздействат върху здравето, благосъстоянието и дори емоциите.

„Нарушенията в състава и работата на чревната микрофлора могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. На първо място – това е наднормено тегло“- казват експертите.

Припомняме, че наскоро експерти на ООН издадоха предупреждение, че светът е изправен пред пандемия, по-лоша от глад – затлъстяването на хората, живеещи на планетата. Има няколко фактора, които могат да дадат тласък за развитието на пандемия, но най-сериозният от тях е нездравословен начин на хранене на хората, твърдят експертите.

Добавете коментар