Pin It
10/07 2018

Парите не могат да ни купят любов, но могат да ни дадат възможност да обичаме

В ръцете на зрялата личност със стройна система от ценности, мотивирана за постигане на успех със собствения си труд, ум и талант, парите действително са работен инструмент


Адекватното отношение към себе си и към света позволява на такива хора да оперират с тях отговорно и разумно, без да изпадат в крайности. Но колко са тези личности?

Обременени от родителското равнодушие или от хиперопеката, оплетени в лъжливи стереотипи, преживели насмешките на връстници или изпитали възторга от превъзходството, ние мъкнем бремето на грешките и в зрелостта. А тук започва „веселбата“! Едни превръщат парите във фетиш, трупат, движени от страха пред нищетата. Други оставят след себе си изпепелена земя по пътя към въжделеното богатства. Трети с помощта на парите си купуват любовта на околните по най-примитивен начин. Вариациите са безброй.

Фрази от типа „Щастието не е в парите, а в тяхното количество“ издават святата ни вяра в техните вълшебни свойства да решават практически всякакви задачи. И за известно време те наистина ни спасяват, но не отстраняват проблема. Милионите в банковата сметка не могат да ви избавят от страха пред бедността. Ниската самооценка, формирала навика да си купувате вниманието на околните, няма да се повиши дори и да ги обсипете със злато и диаманти. Вътрешните комплекси, които се опитваме да тушираме с помощта на парите, ще изискват нова храна, нови жертви, нови вложения. Наивно е да очакваме изцеление, борейки се единствено със симптомите на заболяването.

Но да оставим патологиите на медицината. Нашата аудитория е мислещият човек, способен адекватно да оцени себе си и света, да бъде щастлив независимо от количеството на парите

Разбира се, солидното образование отваря вратите към света на стабилната заплата, престижната работа и ни приближава към заветната цел. Но само ако наличните знания и навици са актуални на пазара на труда тук и сега. А този пазар е изменчив и зависи от множество фактори.

Добавете коментар