Pin It
20/09 2018

Парацетамоловата терапия провокира астма при деца

Лечението на бебета с панадол или други лекарства на базата на парацетамол удвоява риска от развитие на астма по-късно в живота


Това заключение, за влиянието на парацетамола върху развитието на астма е направено от изследователи от университета в Мелбърн.

Учените казват, че широко използваното лекарство абсорбира ензим, който е от решаващо значение за почистването на белите дробове от токсините. Изследване на 620 деца показва връзка между бебета, които редовно получават парацетамол, и последвалия риск от развитие на астма на 18-годишна възраст. Той също така показа, че децата с особено изразен вариант на глутатион S-трансферазен ген (GST) имат риск от астма, който е 1,8 пъти по-висок, ако редовно получават парацетамол.

Парацетамолът е много популярно лекарство за деца, което се продава под марката Kalpol и други. Много лекари го препоръчват за лечение на различни заболявания, включително главоболие, болки в ушите и стомаха, както и висока температура. Гените GST съдържат указания за производството на ензими, които използват антиоксидантния глутатион, за да се противодейства на ефекта на токсините в тялото и в белите дробове. Този механизъм помага да се предотврати увреждането на клетките и да се намали нивото на възпаление.

Изследването показа, че парацетамолът абсорбира глутатион и намалява способността на организма да се бори с токсините. Всяко 11-та дете е изправено пред астма и няколко хиляди души умират всяка година от тази болест. За изследването си австралийските учени започнаха да изследват деца още преди раждането им. Така те определиха риска от астма при бъдещото дете поради наличието на астматици в семейството му.

Добавете коментар