Pin It
09/10 2015

Опасните микроби са навсякъде около нас

Вие се движите в облак от ваши собствени микроби

микроби
Хората постоянно ги разпръскват около себе си дори когато седят абсолютно неподвижно, твърди американският учен Джеймс Медоу. В сп. „Пиър Джей“ той пише, че бактериите са лични и чрез тях човекът може да бъде идентифициран, както с пръстов отпечатък или с проба ДНК.

Микробите излизат от кожата, от устата, носа и другите човешки отверстия със скорост около 1 милион броя в час според измервания на д-р Медоу. Той е карал доброволци да стоят сами по 4 часа в стерилни камери и после е изследвал какво е останало след тях.

Камерите се вентилирали с филтриран въздух, вкарван през дупка в тавана. Доброволците (6-има мъже и 5 жени) се обличали еднакво в нови дрехи и сядали на дезинфекцирани пластмасови столове. На всеки давали стерилен лаптоп за връзка с екипа на д-р Медоу и за борба със скуката.

Бактериите от въздуха екипът събирал през дупка в пода, а от пода – с пръстен с петриеви чинийки около стола на седящия. Пробите били различни за всеки индивид както по количество микроорганизми, така и по пропорциите им в облака около човека. Някои хора имали повече епидермални стафилококи, а други – повече орални стрептококи. Жените лесно се различавали от мъжете, тъй като пръскали предимно бактерии от половите си органи.

Данните на д-р Медоу показват, че някой ден местопрестъпленията ще се изследват и за микроби, оставени от заподозрения извършител.

Престъпник, който се е погрижил да не остави нищо със своя ДНК, волю-неволю ще е оставил свои бактерии, тъй като поне е дишал на местопрестъплението. С това ще се сложи край и на фалшивите алибита.

Добавете коментар