Pin It
21/09 2018

Нов начин за предпазване на мозъка от болестта на Алцхаймер

Служители на Клиника Майо в Съединените щати са успели по време на експеримент с мишки да спрат смъртта на мозъчните неврони, което води до развитие на болестта на Алцхаймер

Тази обнадеждаваща новина за борбата с болестта на Алцхаймер се съобщава в портала MedicalXpress. За да направят това, учените трябваше да „хакнат“ алгоритъма за стареене на мозъка и да разберат как може да се предотврати появата на стареещи клетки в него.

За научните тестове бяха включени генетично модифицирани мишки, чиито мозъци бяха чувствителни към болестта на Алцхаймер. По-специално, в мозъка на тези животни, имаше тау протеин, който образува неврофибриларни възли. Той се натрупва интензивно, което е определящ фактор при появата на невродегенеративни разстройства.

Учените са открили, че развитието на патологични процеси, свързани с деменция и болестта на Алцхаймер, допринася за застаряването на клетките на централната нервна система. Тези клетки не умират окончателно, но също така не могат да функционират нормално. Те спрат да се разделят и спрат да произвеждат противовъзпалителни компоненти, които предпазват мозъка от унищожение. Когато изследователите успяха да блокират процеса на възпроизвеждане в мозъка на мишките, на такива стари клетки, процесите, довели до унищожението на мозъка, също спряха.

Авторите на изследването установяват, че стареенето на клетките на ЦНС се разделя на два вида – микроглии и астроцити. По време на експериментите учените решиха да проверят какво ще се случи, ако от мозъка на мишките се премахнат старите астроцити и микроглита. Оказа се, че след отстраняването на тези клетки животните (дори податливи на болестта на Алцхаймер) запазват способността си да образуват спомени. В допълнение, те престанали да имат признаци на възпаление и не се наблюдава увеличаване на неврофибриларните възли. По този начин невродегенерацията е обърната.

Добавете коментар