Pin It
21/06 2014

Не лекувайте стреса с алкохола

Ако редовно се обръщате към алкохола, за да ви помогне да се справите с поредния тежък ден и да преодолеете стреса, може да си причините много повече вреда, отколкото полза

12яяСмятате ли, че инстинктивно посягате към бутилката след напрегнат ден? Може би си мислите, че едно малко ще ви помогне да се отпуснете, но всъщност така само ще обострите единствено стреса, който ще доведе след себе си депресията, а след нея още куп проблеми.

Нежеланите ефекти, които провокират появата на стреса, след редовна употреба на алкохол могат да бъдат фатални. Никога не забравяйте, че алкохолът е депресант, което означава, че забавя процесите в мозъка и в централната нервна система. Алкохолът няма да ви помогне да се избавите от стреса. Той ще ви помогне да се стресирате още повече.

С течение на времето, прекалената консумация на алкохол пречи на невротрансмитерите в мозъка, които са отговорни за доброто психично здраве Така че, докато алкохолът може да помогне за справяне със стреса в краткосрочен план, в дългосрочен план това може да доведе до чувство на депресия, тревожност и стрес, с който е по-трудно да се справи човек.

Хората, които прекаляват с алкохола, са по-склонни да страдат от психични проблеми.

Когато сте под влияние на стреса, по-доброто решение от алкохола е да се отпуснете с помощта на упражнения. Колкото и да е силна отрицателната емоция, неупотребата на алкохол ще ви направи много по-ефективни да се справите не само със стреса, но и с всичко онова, което ви пречи и потиска.

Физическата активност е един чудесен начин за де-стрес: дори и едно обикновено нещо, като това да ходите пеша, може да ви помогне за справяне с грижите на деня.

Гореща вана или нежен масаж ще облекчи напрежението от тялото ви. Дори не е необходимо някой друг да го направи – направете релаксиращия масаж сами.

Ако все пак решите да пийнете нещо, за да облекчите стреса, изчакайте докато се приберете у дома. Там си сипете една малка чаша бяло вино, хапнете нещо и едва тогава отпийте от виното. За корекция на стреса е достатъчно дори веднъж в седмицата да споделите чаша леко вино в добра компания.

Добавете коментар