Pin It
16/05 2018

Наследствено ли е заекването?

Заекването е един от проблемите, с които медицината се занимава от хилядолетия, но все още не може да намери точната причина за появата


Някои учени обаче твърдят, че са успели – натрупват се все повече доказателства за връзка между наследствеността и заекването.

То е нарушение на гладкостта на речта и обикновенно се забелязва между 2 и 5 години, когато детето се учи да говори. Понякога се появява в резултат на травматично преживяване, но в масовия случай няма причина и обяснение. При мъжете се среща 2 пъти по-често отколкото при жените.

Учените отдавна спорят дали причините за заекването са психологически или има и физиологични. Всички обаче са категорични, че то не е болест, а
нарушение на темпоритъма на речта и може да се нарече говорен дефект. Някои дори го определят като говорна особеност. Тези хора се затрудняват при произнасянето на думи и това не е по-различно от характерна черта на други хора, които говорят бързо като картечници.

Според нови научни изследвания около 60% от заекващите имат близки роднини, които също заекват. Ако това са майка, баща, по-голям брат или сестра, от които детето усвоява начин на говорене, може да се приеме, че то усвоява и заекването. Но когато става дума за роднини, които не поддържат толкова директни контакти, теорията за генетичното онаследяване получава подкрепа. Едно от проучванията например установява наличие на ген в хромозомата 12q, който се среща по-често при заекващите.

Добавете коментар