Pin It
06/06 2018

Намаляването на тегло прави костите чупливи, предупреждават лекарите

Често загубата на тегло има положителен ефект върху тялото. И най-вече върху здравето на костите

тегло
Въпреки това изследователи от САЩ и Канада откриха връзка между загубата на тегло и повишената крехкост на костите. Учените са използвали повече от четиридесет години данни за телесното тегло и състоянието на костите, твърди Science Daily.

Изследването показа, че структурата на костите се е променила, независимо колко време е изтекло. Рискът от фрактури при участниците, загубили 5% от телесното тегло за 40 години, се е утроил. Експертите смятат, че възрастните хора трябва да обърнат внимание на диетата си и да включват набор от упражнения в ежедневието, за да запазят здравето на костите.

Между другото, преди време учените намериха лесен начин, чрез който да получат необходимия материал за създаване на висококачествени импланти. Експертите предлагат да се използва стара костна тъкан за получаване на стволови клетки, от които е възможно да се развие хрущял. Този хрущял е подходящ за протезни колянни и тазобедрени стави.

Добре е да знаете, че сиренето предпазва костите на мъжете от остеопороза. Отдавна е известно, че колкото по-възрастен е човекът, толкова по-крехки са костите му. Пациентите в старческа възраст често страдат от остеопороза, заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната маса и плътност. Американски учени са открили, че мъжете, които ядат сирене поне 3 пъти седмично, са много по-малко склонни да получат остеопороза, пише The Deccan Chronicle.

Служители на Харвардския университет оцениха диетата и здравето на 1 522 мъже и 1104 жени. Възрастта на участниците варира от 32 до 82 години. Изследователите са сканирали гръбначния стълб и долните крайници на доброволците, използвайки томография.

Установено е, че мъжете над 50, чиято диета включва много млечни продукти, са имали по-здрави бедрени кости и гръбначен стълб. Най-добри показатели бяха отчетени за любителите на сиренето. Стана ясно, че сиренето не се отразява по този начин върху здравето на костите на жените. Експертите се надяват, че тяхната работа ще помогне на възрастните хора да настроят диетата и да укрепят здравето на костите.

Добавете коментар