Pin It
07/07 2018

Музиката е начин за лечение от дълбока древност

Немският философ и музикален критик Теодор Адорно пише: „Не ние слушаме музиката – тя слуша нас“

музиката

И наистина, често музиката сякаш се вслушва в душевните ни преживявания, в нашата болка и подобно на гениален лечител ефективно ни избавя от страданията. Ето защо е важно да се знае за изцеляващата сила на звуците и не само да се знае, но и да се използва…

ЗВУЦИТЕ НА НАСТРОЕНИЕТО И ЗДРАВЕТО

Установено е, че всеки обект във Вселената „звучи“, излъчвайки вълни с определена дължина. „Звучи“ и човешкото тяло, както и всеки орган в него. При това, докато сме здрави, честотата и дължината на тези вълни са неизменни. Но когато в тялото ни настъпи дисхармония, честотните характеристики на вълните се променят и се разболяваме. Следователно, за да върнем здравето си, трябва да възстановим природните вибрации на организма.

За това, че с помощта на специално подбрани звуци и музика могат да се лекуват множество заболявания и да се поддържа позитивно настроение, е известно от дълбока древност. През III в.пр.н.е. в Партянското царство е организиран първият музикално-медицински театър. В него зрителите са лекувани с музика и са избавяни от телесни и душевни недъзи. А Питагор създава първата лечебна книга с музикални рецепти.

Още по-рано китайските лечители откриват, че безпокойството вреди на далака, огорчението – на белите дробове, чувството на гняв – на черния дроб, за сърцето са вредни както силната мъка, така и прекалената радост, а страхът е заклет враг на бъбреците. Следователно, желаейки да „оздравим“ определени вътрешни органи, е важно да постигнем душевна хармония.

Добавете коментар