Pin It
31/10 2018

Мръсният въздух е вреден колкото цигарите

Мръсният въздух е световен проблем, който все по-трудно може да намери решение. Хората в големите градове най-много страдат от пораженията му


Мръсният въздух убива 7 милиона души годишно и вреди на здравето на милиарди, предупреждават експерти от Световната здравна организация. Както отбелязва The Daily Mail, повече от 90% от световното население е жертва на мръсният въздух.

Затова замърсеният въздух се се определя като „вреден, колкото цигарите“. И никой не може да избегне това отрицателно въздействие, подчертават експертите. Най-голяма заплаха е мръсният въздух за децата, чиито тела все още се развиват.

Като цяло, според статистиката, 300 милиона души живеят на места, където показателите за токсични емисии във въздуха надвишават нормата с шест пъти. Например, сред тези места е урбанизираната част на Великобритания. Тук замърсяването на въздуха причинява повече смъртни случаи от тютюна. Мръсният въздух провокира сърдечни пристъпи и белодробни заболявания.

Мръсният въздух води до деменция, казват лекарите

Служителите на Пекинския университет и университета „Йейл“ са доказали наличието на връзка между замърсяването на въздуха и деменцията, съобщава Lenta.RU . Може би, лошата екология е зад глобалната епидемия на деменцията.

Учените са изследвали тази връзка чрез примера на 25 000 души. На доброволците били проверени когнитивните умения, като за целта трябвало да решат аритметични задачи и да отговорят на различни въпроси. Беше взето под внимание и местопребиваването на обектите на изследване. По този начин беше възможно е да се определи индексът на качеството на въздуха въз основа на концентрацията на серен диоксид, азотен диоксид и твърди частици във въздуха.

Заключението е недвусмислено: колкото по-високо е нивото на замърсяване на въздуха, толкова по-лошо се отразява с възрастта. По този начин резултатите от теста намаляват. Връзката беше най-ярко изразена по отношение на възрастните хора, мъжете и хората с нисък образователен ценз.

Според експерти, лошото качество на въздуха вероятно вреди на бялото вещество в мозъка материя. Бялото вещество позволява комуникация между различните части на мозъка. Между другото, 10 милиона нови пациенти с деменция се диагностицират в света всяка година. И до 2050 г. общият им брой ще се утрои.

Добавете коментар