Pin It
31/10 2018

Може ли да се преживее инсулт с малки или никакви увреждания?

Хората, които са преживели инсулт и отидат в болницата в рамките на три часа след получаване на удара, имат отлични шансове за възстановяване


Навременната медицинска помощ по време на получаване на инсулт е от голямо значение, съобщава “ Гана Уеб“. Според лекарите е важно в този „времеви прозорец“ да се идентифицират симптомите на инсулта и да се потърси квалифицирана помощ от добър невролог.

През първите три часа е необходимо да се въведат лекарства, които могат да унищожат кръвните съсиреци, ако инсултът е причинен от блокада на съда. Тогава пациентът наистина може да се възстанови с минимални последици. Според статистиката повече от 80% от всички инсулти са точно исхемични. Отрицателните ефекти в този случай се проявяват поради липса на кислород и хранителни вещества, които се транспортират с кръвта.

Хеморагичните инсулти (15% от всички инсулти и причина за смъртта в 30% от случаите) се появяват при разкъсване на съд в мозъка. Лекарите установяват, че инцидентите започват да се появяват по-често в млада възраст, сред хората на възраст между 30 и 35 години.

Причината – постоянна употреба на алкохол, тютюнопушене и стрес

Специалисти от Медицинския център на университета в Ротердам изчислиха, че всяка втора жена и всеки трети мъж ще страдат от деменция, болестта на Паркинсон или ще получат инсулт, пише Gazeta.RU. Тези заключения се правят въз основа на проучване на статистическите данни за периода 1990-2016 г. Неговата цел е да идентифицират рисковите фактори, които водят до сърдечно-съдови, нервни, ендокринологични, офталмологични и психични заболявания.

Като цяло, учените са наблюдавали повече от 12 000 души, на възраст над 45 години или по-големи. 58% са жени. По време на проучването умират 5 291 участници, от които 3 260 не страдат от неврологични заболявания по време на смъртта. Деменцията е диагностицирана при 1489 човека (в 80% от случаите), 1285 са страдали от инсулт (при две трети от случаите инсултът е бил исхемичен) и 263 страдали от паркинсонизъм.

Според общи оценки рискът от развитие на едно от тези заболявания при жени е 48%, при мъжете – 36%. В този случай при мъжете може да се появи инсулт в по-ранна възраст, отколкото при жени. Жените обаче са два пъти по-склонни да страдат от деменция и инсулт едновременно. Експерти обясняват статистиката на неврологичните заболявания чрез увеличаване на продължителността на живота (населението на Земята застарява). Междувременно, отлагането на времето на проявяване на тези заболявания в продължение на 1-3 години може да намали риска от тяхното развитие с 15% при групата на 45-годишните и над 30% при групата над 85-годишна възраст.

Добавете коментар