Pin It
15/09 2018

Млечните продукти са полезни за сърцето, казват кардиолозите

Млечните продукти винаги са били обект на спор. Дали са полезни или са вредни? Трябва ли хората да пият мляко от други бозайници?


Каквито и въпроси да съпровождат млечните продукти и тяхната употреба, едно е сигурно – те трябва да бъдат употребявани балансирано. Не е добре нито да се откажат, нито да се прекалява с тях.

Служители от Университета Макмастър са установили, че три порции млечни продукти на ден може да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт, според „Lenta.RU“

Това се потвърждава от наблюдението на повече от 136 000 доброволци от 35 до 70-годишна възраст. В продължение на почти 9 години учените са наблюдавали храненето и здравословното състояние на доброволците. През това време има 6796 смъртни случая и 8 555 случая на сърдечно-съдови заболявания.

По този начин една порция беше равностойна на млечни продукти или кисело мляко – 244 грама мляко, 15 грама сирене и 5 грама масло. Като цяло, всички доброволци бяха разделени на четири групи в зависимост от нивото на консумация на млечни продукти. Ако средната консумация е 3.2 порции, това намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и други причини с 2.2%.

Как точно млечните продукти намаляват риска от смърт, учените не могат да кажат. Вероятно цялата материя в уникалната структура на млякото работи за това – специфични аминокиселини, ненаситени мазнини, витамини К1 и К2, в присъствието на калций, магнезий, калий и полезни бактериални култури.

Добавете коментар