Pin It
14/09 2015

Лятото провокира проблеми с очите

След като мине лятната отпуска е добре да се обърне внимание на проблемите с очите

очи
Слънце, пясък и солена вода… Това може да звучи като прекрасна почивка, но всъщност е много натоварващо за очите ни. Как да се погрижим за тях през горещите месеци?

Много често през лятото ни застигат различни очни проблеми като зачервяване, сълзене, болка, дразнене, чувствителност към светлина. Специалисти изтъкват, че в повечето случаи те не се сериозни, но трябва да се търси помощ навреме, защото една нелекувана очна инфекция може да се превърне в хронична и да доведе до проблеми със зрението. А през лятото дразнителите са много. Достатъчна е само една песъчинка, за да се стигне до сериозно възпаление.

— Не търкайте очите
Когато в очите попадне пясък или прах, инстинктивната реакция да ги разтъркаме всъщност е най-погрешната, защото така може да се стигне до издраскване. Най-добре е да сложите вода в шепа и да мигате в нея, докато песъчинката падне сама. Всъщност винаги мигането е по-добър вариант, отколкото пипането с пръсти или използваните от някои кърпички или клечки за уши. Може да поставите и капки тип изкуствени сълзи за промиване на окото, когато имате усещането за наличие на прах, песъчинка или мигла, но не може да ги видите.
Много е важно също, когато сте на плажа дори в облачен ден, да носите слънчеви очила, защото те ще ви предпазят от разнасяните от вятъра песъчинки.

— Сухотата може да прикрива заболяване
Много често през топлите месеци се изостря сухотата в очите. Това се дължи най-вече на високите температури. Имайте едно наум обаче, че ако е постоянна, може да става дума за носене на неподходящи лещи, прекалена употреба на компютър, дори хормонални проблеми или хронични очни възпаления.

Използването на овлажняващи капки и гелове облекчава симптомите, но ако въпреки това те не от шумя ват за дълъг период или се появяват отново и отново, добре е да се потърси консултация с офталмолог.

Добавете коментар