Pin It
30/10 2018

Лекарствата за намаляване на кръвно могат да увеличат риска от рак на белите дробове

Според сайта boston25news.com лекарствата за намаляване на кръвно могат да увеличат риска от рак на белите дробове


Докато лекарствата за хипертония могат да помогнат за понижаване нивата на кръвното налягане, това може също да увеличи риска от рак на белия дроб, според ново изследване.

Изследователи от университета McGill в Канада наскоро проведоха проучване, публикувано в The British Medical Journal, за да се определи връзката между рак на белия дроб и инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACEI) и ангиотензин рецепторни блокери (ARBs). Това са две съставки, които се използват в лекарствата, използвани за лечение хипертония.

И двата вида лекарства намаляват налягането, като засягат различни протеини и могат да причинят различни странични ефекти.

Първият тип лекарства включва лизиноприл, беназеприл и еналаприл, а вторият вид са азилсартан, кандесартан и епросартан мезилат. Като част от изследването, учените са проверили медицинските данни на повече от 992 000 британски възрастни, на които е предписано средство за намаляване на кръвното налягане в периода 1995-2015 г.

Проследяването на пациентите е продължило повече от шест години и е съобразено с пола, възрастта, наличието на лоши навици. Анализът на цялата събрана информация показва, че хората, приемали АСЕ инхибитори, са имали 14% по-голям риск от рак на белите дробове, в сравнение с хората, приемали ARBs.

Този негативен ефект се проявява след пет години използване на средствата за намаляване на кръвното налягане. В същото време, колкото повече хора са взели лекарството, толкова по-голям е рискът. Например, след 10 години използване на АСЕ, той скочи до 31%. Това, което увеличава риска, учените не могат да кажат. Но по-рано беше установено, че АСЕ инхибиторите могат да допринесат за натрупването на съединения, които са открити в белодробните тумори.

Добавете коментар