Pin It
20/12 2016

Ласките към малките деца – дозирано или естествено?

Специалистите препоръчват да докосвате малките деца по ръцете, крачетата и главата

Освен приятно, това е и полезно. Ласките могат да бъдат част от всекидневните дейности и игри. Когато преобличате бебето, протегнете ръчичките му настрани и нагоре, после ги преплетете над гърдите в прегръдка. Раздвижете крачетата, погалете дланите, масажирайте нежно челцето. След навършване на два месеца е добре да правите масаж всеки ден след сутрешния тоалет или през деня, преди хранене. Извършвайте леки, поглаждащи движения от китката към рамото, от средата на гърдите настрани по гръдния кош, от гърба към кръста.

Коремчето галете по посока на часовниковата стрелка около пъпа, като постепенно разширявате кръга до хълбоците. С леко пощипване на крачетата и същевременно заглажданеbaby-love-131 масажирайте от петите към бедрата. Желателно е да ползвате бебешко олио, което прави допира особено нежен. Не забравяйте да затоплите дланите си, като преди това свалите от ръцете пръстени и гривни.

Когато детето е разстроено и нервно, гушнете го, за да се успокои. Ласките позволяват на възрастните да разберат желанията на все още неговорещото дете и да предотвратят възникващи стресови състояния. Физическият контакт е един от най-важните стимули за развитието на централната нервна система. Той усилва имунитета, активизира работата на стомашно-чревния тракт и участва в създаването на добри условия за растеж. С порастването децата започват да реагират по различен начин на проявите на родителска любов. При момчетата намалява потребността от прегръдки и целувки, но не и от физически контакт.

Добавете коментар