Pin It
28/09 2015

Кучето е универсален лечител

Кучето е не само приятел на човека, но и негов лечител

барко
То може да ви подскаже здравен проблем, преди да сте го забелязали.

Според ветеринари в 70% от случаите кучетата страдат от болестите, от които се оплакват и стопаните им. Сякаш поемат част от страданията на господарите си и така ги лекуват.

Различните породи реагират по специфичен начин на болестите. Боксерите са чувствителни към кожни проблеми, териерите – към меланом, ротвайлерът – към заболявания на черния дроб и далака, ирландският вълкодав „диагностицира“ рак на черния дроб и на костите.

Повечето женски кучета над 7 г. имат проблеми с млечните жлези, ако такива оплаквания има и стопанката им. По-възрастните мъжкари пък страдат от аденом на простатата, ако собственикът има същата болест.

Така че наблюдавайте питомците си и следете здравните им проблеми. Може и вие да страдате от същото.

Учени от Ню Йорк изследвали хора с най-стресовата професия – брокери. Тези, които имат куче, се справяли с тежки ситуации по-успешно от другите. Запазвали хладнокръвие, били спокойни и приветливи. Вдигали съвсем малко кръвното, а пулсът оставал почти непроменен.

Да свалят кръвното налягане, „умеят“ почти всички домашни животни, даже рибките. Достатъчно е едните да се галят, а другите да се съзерцават известно време. Когато човек гали куче, пулсът се нормализира, съкращаването на сърдечния мускул се забавя, дишането става равномерно, тялото се отпуска. При собствениците на кучета нивото на лошия холестерол в кръвта често е по-ниско, отколкото у останалите хора. А след инфаркт 94% от стопаните на кучета се възстановяват по-бързо от болните без домашен любимец.

В медицински издания има статии за това как куче открива раково заболяване на своя стопанин. Това са истории за животни, които лягат на болното място или се опитват сами да отстранят външни туморни образувания по тялото на човека. Смята се, че кучетата усещат туморните изменения и във вътрешните тъкани. Болни от Aлцхаймер понякога имат пристъпи на безпокойство и възбуда, които се облекчават без лекарства, ако болният има котка или куче у дома.

При безсъние гушнете кучето. Топлината на тялото му действа по-добре от успокоително и ще ви помогне да заспите. Естествено, габаритите на вашето „сънотворно“ трябва да са приемливи, за да има място за двама ви в леглото.

Добавете коментар