Pin It
21/09 2015

Краката ви миришат? Прочетете тези съвети!

Ако не може да се освободите от неприятната миризма на краката, прочетете тези съвети

крака

В обувката има доста фактори, които влияят на миризмата й, но рано или късно всеки се изправя пред един и същ проблем – любимият му чифт обувки се износва и е започнал да смърди. За щастие природната аптека е отворена денонощно и в нея има естествени дезодоранти, които могат да неутрализират миризмата от обувките.

Ето само 4 от най-ефикасните измежду тях:

Сода за хляб

Това е най-известният дезодорант. Използва се за почистване на какво ли не в дома. Но дори в болниците персоналът използва сода за хляб, за да премахне миризмата на медицинските отпадъци. Сипете по 1 чаена лъжичка сода за хляб във всяка обувка и я тръскайте, за да се разнесе отвътре. На сутринта ще забележите, че мирисът от тях е изчезнал.

Градински чай и лавандула

Наберете малък букет от десетина стръка лавандула и градински чай (Salvia officinalis). Разделете го на две снопчета, а тях пъхнете в обувките. Оставете ги на слънчево и проветриво място за 24 часа. Слънчевата светлина и свежият въздух ще изсушат и вентилират обувките, а от билките те ще добият приятен мирис.

Масло от чаено дърво

Това масло е дезинфектант и убива бактериите, заради които обувките миришат. Веднъж седмично капвайте по няколко капки от него в тях вечер и ги дръжте на проветриво място през нощта.

Лимон и портокал

Корите на лимона, портокала или грейпфрута често се оставят в стаята, за да освежат въздуха. Те ще направят същото и с обувките ви. След като обелите цитрусовия плод, не изхвърляйте кората, а напъхайте парчетата й в обувките си за през нощта.

Главната причина често носените обувки да замиришат са бактериите, които се развъждат в тях. Помага им редовното овлажняване на обувките от потта на краката. Според модела, кройката и кожата им някои обувки абсорбират и задържат повече влага от други и миришат по-силно.

Добре е да сменяте стелките им редовно или да използвате специални антибактериални стелки. Много е важна и добрата хигиена. Лошата хигиена на краката, макар да не застрашава живота ви, ги вмирисва и докарва гъбични инфекции.

Добавете коментар