Pin It
14/09 2018

Компютърът може да се научи да разпознава човешките емоции

Калифорнийските експерти представиха алгоритъм, който разпознава човешките емоции от дейността на мозъка му, съобщава „News Mail.RU“</h4
човешките емоции
За да се разбере кои области на мозъка са отговорни за човешките емоции, но само определени от тях, учените са събрали група от 7 доброволци (пациенти с епилепсия).

В мозъците на доброволците бяха имплантирани електроди за мониторинг на епилептичните припадъци. Същите електроди направиха възможно мониторирането на активността на мозъка като цяло. Мозъчната активност се измерва в няколко области на лимбичната система, която е отговорна за емоционалните реакции. Анализът е извършен както следва: орбитофронтна кора, амигдала, хипоталамус, отделни зони на челни и временни зони.

На доброволците бяха дадени въпросници относно емоционалното състояние и учените конструират статистически модел на невронно кодиране, т.е. взаимовръзката на схемите на нервната активност и стимула. В резултат на това алгоритъмът се е „научил“ да свързва определена дейност на мозъка на участниците с оценка по мащаба на въпросника за емоционалното състояние.

Ясно е, че смарт джаджите около нас стават все по-умни. Ето още едно доказателство за това.

Приложение за смартфон ще помогне да се идентифицира аутизма при дете

Едно просто и точно приложение успешно открива признаците на аутизъм при детето. Това може значително да опрости диагнозата на това разстройство на развитието. Диагнозата включва родителите да попълнят въпросник и видеозапис на предната камера на реакциите на детето на филми, които помагат да се идентифицират симптомите на аутизъм, пише The Deccan Chronicle.

Проучването, проведено от специалисти от Университета Дюк, включва 1756 семейства с деца на възраст от 1 до 6 години. Общо родителите попълниха 5618 въпросника и изтеглиха 4441 видеоклипа. Полезна информация бе получена благодарение на 88% от изтеглените видеоклипове. Видеозаписите бяха обработени от специален софтуер, оценявайки израженията на лицето на емоциите и вниманието на детето.

Диагностиката с приложението отнема само 20 минути (от които само няколко са свързани с детето). Според учените, за годината приложението е изтеглило повече от 10 000 души. Изследователите отбелязват: плюс приложението е, че ви позволява да извършвате диагностика in vivo.

Добавете коментар