Pin It
09/09 2015

Колкото по-тъмно, толкова по-полезно за здравето

Черна леща, кафяв ориз, боровинки, къпини, патладжани – всички те са изключително полезни за здравето

къпина
Оказва се, че храните в „черния списък“ са безценно богатство.

От часовете по рисуване в училище знаем, че най-тъмният от чистите хроматични цветове е лилавото. Ако искаме да получим по-наситени и по-тъмни оттенъци, трябва да добавим пигменти. Черно се образува при смесване на червено, жълто и синьо. По същите правила се образува и черният цвят в растителните продукти. Веществата, които придават лилава окраска на плодовете и зеленчуците, се наричат антоциани. Тези растителни пигменти определят нюансите и на цветята и есенните листа. В зависимост от рН на клетъчното съдържание те може да направят синьо-лилави, жълто-зелени, червени и кафяви нюанси. Растенията изработват антоциани в неблагоприятни условия (суша, студ, твърде силно слънце) за самозащита. Но тези вещества са полезни в същата степен и за хората. Благотворното им въздействие е потвърдено от редица научни изследвания.

Лнгоцианите помагат за предотвратяване на сърдечни пристъпи, понижава риска от развитие на хипертония при възрастните хора.

Тези вещества са мощни антиоксиданти, които защитават органи ми от атаките на свободните радикали, образуващи се под въздействието на ултравиолетовите лъчи и други външни и вътрешни фактори (като например стреса), повреждащи клетките. Пазят не самоюкмьчните мембрани, но и митохондриите, които произвеждат енергия за тялото. Затова богатите на антоциани продукти са полезни не само за профилактика на заболявания, но и за понижаване на теглото.

В наситено лилавите и синьо-черните растителни продукти концентрацията на оцветяващи пигменти (антоциани) е, особено висока. Колкото повече са, толкова по-тъмен е цветът на храните. В черните продукти често заедно с лилавите са смесени и други пигменти – червен ликопен, зелен хлорофил, жълт лутеин, оранжев бета криптоксантин. Всеки от тях носи своите бонуси за здравето. И колкото по-богата е тази палитра, толкова по-тъмен е плодът или зеленчукът. В черните дарове на природата се съдържа и елагова киселина, която има слънцеза-щитни свойства и е изключително полезна за кожата. Доказано е в лабораторни условия, че това вещество не позволява на колагена да се разрушава под въздействието на UV лъчите – което означава, че възпрепятства остаряването и появата на ранни бръчки.

Добавете коментар