Pin It
20/09 2018

Кой е най-опасният танц за здравето?

Може ли да има танц, който да е опасен за здравето? Да, оказа се, че има. И в много случаи този танц е рекламиран като здравословен


Смятате, че е по-лесно да танцувате, отколкото да се занимавате сериозно със спорт? Вие грешите. При някои видове танци, както се оказа, има необичайно висок риск от нараняване. И, не – не само брейк танците могат да причинят различни травми на тялото.

Специалисти от Университета в Ковънтри (Великобритания) призоваха с особена предпазливост да се усвоят модерни програми за фитнес танци днес. Такива програми често включват популярни ритми и движения в Латинска Америка и според съвременните данни те могат да причинят различни наранявания.

По-специално, най-опасния и травматичен вид танцуване, според изследователите, е така популярната напоследък зумба – танц, който се характеризира с комбинация от бързи и бавни ритми под огнената латино музика. Експертите са изчислили, че за хиляда часа зумба има около четири случая на наранявания, което е най-високата степен на нараняване сред всички танци.

„Аеробиката, например, е много по-безопасна за практикуване, за разлика от зумбата. За хиляди часове аеробика има почти три наранявания. Следващият танц е фламенко: за хиляда часа обучение, има около две наранявания“, – споделят авторите на проекта.

Най-безопасните танци, по тяхно мнение, са балните танци и салсата. По време на тези танци натоварването на сърцето и кръвоносните съдове се разпределя по-равномерно, което гарантира добър поток от кръв и нормализиране на кръвното налягане, развитието на мускулите и ставите.

Добавете коментар