Pin It
13/09 2018

Кофеинът е добър за бъбреците, сочи ново проучване

Експериментите показват, че увеличаването на приема на кофеин може да помогне за намаляване на риска от смърт при хора с хронични бъбречни заболявания


Това пише руското издание „Известия“. Ефектът на кофеина е тестван от кофеинолозите благодарение на участието на 4863 доброволци. Специалистите са регистрирали нивото на консумация на кофеин и състоянието на тяхното здраве сред доброволците.

По този начин при хората, които консумират най-голямо количество кофеин, рискът от смърт намалява с почти 25% за пет години, в сравнение с тези, които консумират по-малко от това вещество. Според експерти, възможният защитен ефект на кофеина може да се дължи на ефекта му върху сърдечно-съдовата система. Кофеинът стимулира производството на азотен оксид, подобрявайки работата на кръвоносните съдове.

На свой ред друго изследване установи, че консумацията на кафе, като основен източник на кофеин, като цяло оказва положително влияние върху здравето. Питието предпазва от сърдечно-съдови заболявания, диабет, болест на Паркинсон и удължава живота. Освен това е полезно да се пие кафе дори в големи количества.

Известно е, че умерената консумация на кафе има положителен ефект върху здравето. Питието предпазва от сърдечно-съдови заболявания, диабет, болест на Паркинсон и удължава живота. Оказва се, че пиенето на много кафе също е полезно. Това заключение е направено от американски учени.

Експертите анализираха данни на повече от половин милион души. Изследователите установяват, че хората, които пият кафе, са имали по-малък риск от смърт през следващия период на наблюдение. Това се отнася и за тези, които пият 8 чаши кафе на ден или повече.

Скоростта на метаболизма на кофеина и вида кафе не играе специална роля. Вярно е, че ефектът на разтворимото кафе е малко по-слабо изразен. Учените казват: очевидно положителният ефект на кафето върху организма не се дължи на кофеина, а на полифенолите. Авторите отбелязват, че са необходими допълнителни проучвания.

Добавете коментар