Pin It
21/09 2018

Състаът на киселото мляко – най-накрая научно доказан

Във Великобритания, анализираха почти стотина вида млечни продукти и е установено, че почти всички от тях имат високо съдържание на захар

киселото мляко
Тази информация се съобщава от Би Би Си.

Според експерти, повечето захар се открива в така наречените десерти от кисело мляко. Средната стойност на захарта в тях е най-малко 16,4 грама на 100 г продукт. Сладките десерти от киселото мляко по-скоро приличат на шоколадов мус и крем-карамел, отколкото на здравословна храна.

Второто място се присъжда на пазарна категория от киселото мляко, като органично кисело мляко – то съдържа 13,1 грама захар на 100 грама продукт. След това идва „бебешкото кисело мляко“ с 10,8 g захар на 100 g продукт.

Учените отбелязват, че това е еквивалентно на две кубчета от захар на бучки, докато според нормите на Държавната здравна служба на Великобритания, на децата на възраст от 4 до 6-годишна възраст не се препоръчва да използват повече от 19 грама захар на ден. По-големите деца, на възраст между 7 и 10 години, не трябва да надвишават нормата от 24 грама захар на ден.

Ето списък на киселите млека, подреден по наличието на захар в тях:

– Органични – 13,1 g на 100 g;
– ароматизирани – 12 g на 100 g;
– Плодови – 11,9 g на 100 g;
– бебешко – 10,8 g на 100 g;
– Зеленчуково – 9,2 g на 100 g;
– За пиене – 9.1 g на 100 g;
– Естествени кисели млека – 5 грама на 100 грама.

Само при 9% от млеката, които се предлагат в магазините, количеството захар на 100 грама продукти не е повече от 5 грама, отбелязват изследователите.

Ръководителят на проекта Бернадет Мур заяви, че родителите трябва да бъдат информирани за това, защото според специалиста по храненето много от тях „ще бъдат изключително изненадани да научат за това количество захар“. Експертът препоръчва да се купуват стриктно натурални кисели млека и по желание да се смесват със свежи плодове у дома.

Добавете коментар