Pin It
12/07 2018

Кетогенната диета прави антираковата терапия по-ефективна

Кетогенната диета спомага за по-бързото сваляне на килограми. Малко вероятно е да изпитвате глад, ако спазвате кетогенна диета


Напоследък са разработени много лекарства за борба със злокачествените тумори. Достатъчно обещаващи са съединенията, насочени към блокиране на фосфатидилинозитол-3-киназа. Този ензим се активира от инсулин и изпълнява сигнална функция в раковите клетки, пише Medical News Today.

Въпреки това, клиничните изпитвания на инхибитори на фосфатидилинозитол-3-киназа са неуспешни. В отговор на въвеждането на лекарства, тялото на експерименталните животни освобождава повече глюкоза, съхранявана в гликогенните молекули. Глюкозата, от своя страна, провокира освобождаването на инсулин, големи концентрации от които не позволяват на лекарството да действа.

Учените решиха да проверят дали диетата може да промени ситуацията. Оказа се, че нисковъглехидратната (кетогенна) диета най-ефективно намалява запасите от гликоген. В комбинация с кетогенна диета инхибиторите на фосфатидилинозитол-3-киназа са в състояние да се справят с злокачествени неоплазми. Експертите отбелязват, че само кетогенната диета не спомага за спирането на рака. За успешно лечение, диета с ниски въглехидрати трябва да се прилага заедно с противоракови лекарства.

Колкото и полезна да изглежда, с кетогенната диета не бива да се прекалява. Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на мазнини и умерено протеиново съдържание. Имате право да ядете месо, мазни млечни продукти, авокадо, различни масла като кокос, ядки, семена, повечето зеленчуци. Но зърнените храни, захарта, плодовете и например картофите са забранени. Този тип диета е придобила голяма популярност през последните години сред хората, за които отслабването е цел. Но, спортистите не бива да я ползват, пише The Daily Mail.

Добавете коментар