Pin It
18/07 2018

Кардиолозите отричат ​​мита, че сърдечните заболявания не застрашават жените

Обикновено се смята, че мъжете са по-податливи на последиците от сърдечните заболявания. По-специално, това важи и за сърдечна недостатъчност

сърдечните заболявания
Въпреки това, в действителност нещата са различни, казва сайта „N + 1“ . Според последните проучвания на учените от университета в Отава жените умират по-често от мъжете през годината след диагностицирането на сърдечна недостатъчност.

Тези констатации са направени въз основа на анализ на здравословното състояние на повече от 90 000 души със сърдечна недостатъчност. Проучването е продължило повече от пет години. Оказа се, че във възрастовата група на 60 и повече години броят на жените, страдащи от сърдечни заболявания, е бил по-голям от броя на мъжете. Жените представляват 47% от всички пациенти. Жените са средно по-възрастни от мъжете с поне 4 години.

Така че, в рамките на една година след диагностицирането на сърдечна недостатъчност, 16,8% от жените и 14,9% от мъжете са починали от нея. В същото време половата идентичност повлия и на конюгираните заболявания. Така стана ясно, че жените страдаха повече от депресия и деменция, а мъжете – от алкохолизъм и диабет.

Експертите също така научиха защо възрастните хора развиват сърдечна недостатъчност.

Застойната сърдечна недостатъчност е много често срещана патология. Възрастните са изложени на най-голям риск. Патологията се характеризира със значително намаляване на изпомпващата функция на сърцето.

Честата причина за застойната сърдечна недостатъчност е прекомерната скованост на мускулните влакна в сърдечните клетки. Учените са открили, че това е причинено от увреждане на микротубулите, намиращи се в кардиомиоцитите. Микротубулите имат различни функции. Те участват в процеса на клетъчна контракция и могат да предават вътреклетъчни сигнали.

Изследователите внимателно проучват тъканните проби на пациенти с конгестивна сърдечна недостатъчност и откриват голям брой увредени микротубули, което прави кардиомиоцитите прекалено твърди. В момента специалистите разработват метод за терапия, насочен към увредените микротубули в сърдечните клетки.

Добавете коментар