Pin It
05/10 2015

Какво лекува цикорията?

Всеки е виждал край пътя яркосините цветчета на цикорията, украсяващи дългите й и здрави стъбла

цикория

Съцветията й са като локатори, които следват слънцето, заради което често растението е наричано още слънчева трева.

Още в древността на скромната цикория били приписвани вълшебни свойства. Според едни вярвания тя можела да направи човека невидим и да го защити от стрелите на противниците. Според други можела да отваря всякакви катинари.

Авицена предписвал прахове от цикория за различни заболявания.

Днес ползата от това растение се изследва в научни лаборатории в различни страни по света и придобива все по-голяма популярност. В състава на цикорията се съдържат такива вещества като гликозида интибин, полизахариди, дъбилни вещества, много витамини (С, от групата В) и микроелементи (Na, К, Са, Mg, R Fe), органични киселини, каротин и инулин.

Инулинът (да не се бърка с инсулина) е ценно органично вещество, при чието разграждане се синтезира фруктоза. Той лесно се усвоява от организма, лекарите го наричат природен пробиотик, тъй като служи като бифидостимулатор за растежа и развитието на полезни бактерии, образуващи микрофлората на червата. Коренът на цикорията се състои в 60 – 70 % именно от инулин.

Разтворимите напитки с цикория са крайно популярни днес. Разтворимата цикория, съхраняваща повечето полезни свойства на естествената, може да бъде много полезна за организма: подобрява апетита, нормализира работата на жлъчния мехур, черния дроб и сърдечносъдовата система. Главното условие е да се пие поне два пъти дневно.

Настойка от съцветия на диворастяща цикория оказва успокояващо действие на централната нервна система и усилва дейността на сърцето, увеличавайки амплитудата и забавяйки ритъма на сърдечните съкращения.

Добавете коментар