Pin It
13/07 2018

Изследователите свързаха пристъпите на мигрена с увреждане на слуха

Хората, страдащи от хронична мигрена, са склонни към тинитус (чуване на звук, подобен на звънене) и други слухови проблеми

мигрена
Това заключение беше постигнато от тайвански специалисти. Проучването включвало 1056 души, страдащи от мигрена, както и 4224 души, които не са имали никога мигрена или мигренозни пристъпи.

Изследването показа, че рискът от развитие на слухови нарушения, особено тинитус, е значително по-високо при хора с мигрена. Преобладаването на увреждането на слуха е било по-голямо в групата от хора, страдащи от мигрена. Тези участници често се натъкват на звънене в ушите, сензоринеарна загуба на слуха и внезапна загуба на слуха. Вероятно въпросът е, че поради атаките на мигрена, кръвоснабдяването на слуховата система е нарушено.

Между другото, мигрена на генетично ниво е свързана с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, както и синдром на Турет. Това е установено от учени от Масачузетския технологичен институт и университета в Харвард.

Но, решение на проблема винаги има. Ново изследване доказа, че куркумата е в състояние да победи мигрената, казват изследователи.

Според експерти, подправката куркума, която е популярна в азиатската кухня, може да облекчи главоболието. Очевидно факт е, че активната съставка на куркума – куркумин, има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, съобщава The Deccan Chronicle.

Неотдавна изследователи от университетите в Минесота и Илинойс имаха известни съмнения, по отношение на куркумата. Специалистите стигат до извода, че куркуминът е нестабилно и реактивоспособно съединение. Неговото усвояване е трудно, така че да се постигне положителен ефект не е толкова просто.

Изследване, проведено от ирански учени, обаче показва, че омега-3 мастните киселини, комбинирани с куркумин, потискат производството на тумор некрозисфактор (TNF), който причинява възпаление на нервната тъкан и болка.

Поради горепосочената комбинация, честотата на мигренозните атаки при участниците намалява. Диетоложката Ванеса Ризето съветва за предотвратяването на мигрена да се използват до три супени лъжици куркума на ден.

Добавете коментар