Pin It
20/06 2018

Хранителното разстройство в пубертета е сериозен проблем

Хранителното разстройство не е шега работа, вероятно си чел/а по въпроса и знаеш това


В нета има достатъчно страховити истории за хора, започнали строга диета и потънали в купища здравословни, проблеми. Обикновено човек не усеща кога изпада в състояние на булимия, анорексия или системно преяждане и разбира, че проблемът е огромен, когато е доста късно.

Не е нужно да се справяш сам/а с наличието на хранителното разстройство! Приятелите на твоята възраст също едва ли имат опит, за да ти окажат пълна подкрепа. Необходимо е възрастен човек да ти подаде ръка.

Много често, когато става въпрос за хранително разстройство, родителите не проявяват нужното разбиране. Те дори нападат децата си, смятайки, че всичко е заради тяхната прекалена суета и че ако спрат да мислят как да отслабнат, проблемът ще изчезне. Затова теб те е страх да им признаеш, че малката ти диета днес вече е голям проблем.

Трябва обаче да знаеш, че желанието ти да започнеш диета и проблемите ти с храненето не са единствено въпрос на суета

Те са дълбоко свързани с емоционалното състояние. Понякога човек спира да се храни нормално, за да даде знак на околните, че нещо бушува в душата му. Прави го подсъзнателно. Когато си наясно, че си изпаднал/а в тази ситуация заради причини, независими от теб, а понякога зависими от родителите, ти по-лесно ще се престрашиш да говориш с тях за това.

Един от най-безопасните начини да го направиш е да накараш майка си или баща си да те заведат при личния лекар. Твоето здравословно състояние вероятно се нуждае от медицинска помощ. Така че разкажи всичко пред джипито. Той/тя като специалист би трябвало да обясни на теб и на родителите ти какво е нужно да правите оттук нататък.

Ако въпреки желанието ти твоите майка и баща не те подкрепят, когато научат за проблема, намери някой друг, който ще го направи – роднина, учител, по-голям брат/сестра на приятел.

Може и сам/а да посещаваш джипито, за да разговаряш с него/нея.

Но състоянието ти не е за подценяване и не бива да се обвиняваш за него. Просто намери верния човек, който ще ти помогне да се измъкнеш.

Добавете коментар