Pin It
12/07 2018

Хората, страдащи от рак, са склонни към диабет

Развитието на диабет може да бъде наблюдавано при хора, които имат рак. И по-специално такива, които имат рак на черния дроб и панкреаса

ак, онко
Изследователи от Южна Корея анализираха данните за здравния статус на 524 089 мъже и жени на възраст от 20 до 70 години. Преди началото на проучването, доброволците не са имали рак или диабет. След седем години ракът се развива при 15 130 пациенти, а диабет – при 26 610 души.

Оказа се, че хората, страдащи от рак, са с 35% по-голяма вероятност да имат диабет. Най-често диабетът е открит при пациенти с рак на жлъчния мехур и белия дроб. Също така, диабетът често съпътства рак на гърдата, щитовидната жлеза и рак на стомаха, пише The Deccan Chronicle.

Учените все още не знаят точно как диабетът се свързва с рака. Може би рискът от развитие на диабет не засяга самия рак, а антитуморната терапия. В допълнение, хората със злокачествени новообразувания често даряват кръв за анализ, което позволява диагностициране на диабета преди появата на първите симптоми.

И още по темата рак. Недостатъчното тегло е свързано с рак на гърдата, смятат специалистите.

Ново проучване на учените от Обединеното кралство установи, че твърде ниското тегло увеличава риска от развитие на рак на гърдата при жени преди менопаузата. Най-големият риск е за момичета с поднормено тегло на възраст от 18 до 24 години. Изследователите подчертават, че жените не трябва да натрупват тегло, за да се предпазват от рак, защото затлъстяването е свързано и с други различни заболявания, съобщава Daily Mail.

Добавете коментар