Pin It
12/07 2018

Хората, страдащи от болки в гърба, трябва да спрат пушенето

Наличието на болки в гърба често се свързва с работа на компютър. Въпреки това, причината за болки в гърба също може да бъде и тютюнопушенето


Проучванията показват, че тютюнопушенето ускорява процеса на дегенерация на гръбначния стълб. В допълнение, пушачите се оплакват от болки в гърба по-често от тези, които не пушат, съобщава The Deccan Chronicle.

Дегенерацията на междупрешленните дискове е често срещан проблем. Поради никотина се получава токсично увреждане. Отрицателното влияние имат и други опасни съединения, на които са изложени пушачите, като бензол, формалдехид, винил хлорид, арсен, олово, кадмий, въглероден окис, циановодород, амоняк.

Експерти твърдят, че хората, които изпитват болки в гърба, са много по-добре без медикаменти, след като са се отказали от цигарите. Експертите отбелязват също, че пушенето увеличава риска от фрактури и предотвратява заздравяването на костите. Колкото по-дълго човек пуши, толкова по-голяма е вероятността от фрактура.

Освен това, оказа се, че хората често надценяват нивото на болка и скованост в гърба. До този извод стигнаха от учени от Университета на Южна Австралия в хода на експерименти с 15 доброволци, страдащи от хронична болка и скованост в гърба, както и 15 участници без такива оплаквания. Първо, доброволците бяха помолени да преценят нивото на скованост, пише The Daily Mail.

След това, по време на първия експеримент, учените упражняваха лек натиск върху гърба на участниците, за да определят неговата твърдост. Във втория експеримент доброволците трябваше да оценят силата на натиска. С помощта на третия експеримент изследователите се опитаха да разберат как звуците влияят на усещането за скованост сред участниците.

Експериментите показват, че хората с хронична болка в гърба надценяват силата на натиска. Освен това участниците с по-ясно изразено чувство за ограничение значително надцениха тази сила.

Добавете коментар