Pin It
20/09 2018

Характера на човека влияе върху неговото здраве

Проучване, в което участваха повече от 1000 души, показа, че някои черти от характера са свързани с някои здравни последици


Връзката между характера на човека и неговото здравословно състояние е изследвана от учени от Университета Дюк (САЩ). Те открили, че хората, които са показали самодисциплина и организация в младостта си, са имали след 12 години по-изгодна физическа форма от по-малко дисциплинираните от тях. Според изследователите, последните 45%(недисциплинираните) са показали повишено ниво на холестерол, високо кръвно налягане и заболяване на венците – сред организираните такива здравословни проблеми са налице само при 18%.

Учените са открили подобен модел, проверявайки здравето на хиляди хора, когато са на възраст 26 години и след като са навършили 38 години. Оказа се, че хората с високо ниво на самоорганизация се различават от другите и с по-доброто здраве, на което се радват. Те не са склонни към тютюнопушене, злоупотреба с наркотици или алкохол, и е по-вероятно да се хранят добре.

Стана ясно също така, че една друга черта на характера – любопитството – може да повлияе на здравето на човека по определен начин. Учените са могли да научат, че притежаването на това свойство на личността често има висок коефициент на интелигентност, което влияе положително на тяхното здраве, като цяло.

„Хората, които са склонни към любопитство, развиват своя интелект и придобиват знания относно начините за предотвратяване на болестта. Те знаят, че е добре навреме да се потърси лекарска помощ. И ако те се разболеят, са склонни да се придържат към предписаното лечение,“ – казват авторите на този изследователски проект.

Добавете коментар