Pin It
15/09 2018

Фигурата тип „ябълка“ крие повишен риск от възпаление на мозъка

Ако мазнините се натрупват около кръста, според учените от Калифорнийския университет човек може да има възпаление в тялото

ябълка

Но фигурата с формата на „круша“ (мазнините са локализирани в бедрата), напротив, намалява риска от възпаление, съобщава The Daily Mail.

Голямата талия показва наличието на мастни натрупвания около вътрешните органи. И тези натрупвания се свързват основно с възпаление. Следователно, имунните клетки се активират. Проучванията показват, че дори могат да проникнат в мозъка, причинявайки сериозни щети.

Експертите подчертават, че като правило повишеният риск от възпаление на мозъка с натрупване на мастна тъкан в талията е от значение само за мъжете. Жените са защитени от еволюционен механизъм – поради бременността, мазнините неизменно се натрупват в долната част на тялото. Въпреки това, ако една жена развие общо затлъстяване, рискът от възпаление значително се увеличава.

Депозитите около талията са свързани с метаболитен синдром. Това е комплекс от аномалии, включително затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на захар и мазнини. А при затлъстяването на мъжете се наблюдава намаляване на концентрацията на тестостерон. Това означава намаляване на либидото, ниски нива на енергия, отслабване на мускулите, намаляване на броя на сперматозоидите. Жените със затлъстяване са спасени от естрогена. Но след менопаузата, когато нивото на естроген спада, рискът от затлъстяване се увеличава и в резултат на това възниква възпаление в организма.

Добавете коментар