Pin It
01/11 2018

Двойното виждане: кога трябва да посетите офталмолог?

3a двойното виждане може да има най-разнообразни причини, за една от тях се сещате

двойното виждане

Прекаляването с алкохола предизвиква двойно виждане. След като отмине ефекта на алкохола, двойното виждане изчезва.

При правилното функциониране на двете очи дадена точка се фокусира едновременно в пространството, като очните оси са успоредни, а възприетият образ е единичен. Когато в тази сложна зрителна система има нарушения, се получава отклонение в осите и фокусирането на очите.

Щом раздвояването на образа е инцидентно, може би се дължи на преумора

Дайте си почивка, излезте на зелено в парка и оплакването ще отмине.

Раздвоеният образ може да е симптом за ранен стадий на катаракта. При т.нар. перде всъщност двойно вижда само едното око. Проверете, като закривате последователно очите.

Причините за диплопията невинаги са с офталмологичен характер. Очедвигателните нерви са свързани с мозъчните структури, затова увреждане на съд или тумор там може да засегне зрението. Двойното виждане се появява при болни от диабет заради нарушената микроциркулация в мозъка. От това смущение нерядко се оплакват и хипертониците.

Ако раздвоеният образ върви със зачервени и изпъкнали очи, възможно е да се диагностицира Базедова болест.

Лекарите съветват да не се подценява състоянието дори появата му да е краткотрайна. По-добре да се направи преглед при офталмолог, който при нужда ще препоръча консултация с други специалисти.

Очедвигателните мускули контролират движенията на очите и поддържат очите подравнени едно с друго. Ако мускулите в едното око са слаби, то няма да се движи в синхрон със здравото око. Когато погледнете в посока, контролирана от слабия мускул, виждате двойно. Проблемите с мускулите на очите могат да бъдат от:

– Проблем с нервите, които ги контролират.
– Миастения гравис , автоимунно заболяване, което пречи на нервите да казват на мускулите какво да правят. Ранните признаци включват двойно виждане и увиснали клепачи.
– Състояние на щитовидната жлеза , което засяга очните мускули. То може да доведе до вертикална диплопия.

Навременната консултация със специалист ще спести лошия ход на заболяването.

Добавете коментар