Pin It
22/05 2018

Доматеният сос е полезен за червата, доказа проучване

Както знаете, някои продукти укрепват здравето и намаляват вероятността от развитие на хронични заболявания. Доматеният сос е един от тях


Например, пробиотичните продукти (някои видове кисело мляко, кефир, кимчи) помагат да се увеличи броят на полезните бактерии в червата, което засяга цялостното здраве, пише Medical News Today.

Служителите на Политехническия университет във Валенсия решиха да разберат как чревните бактерии взаимодействат с антиоксидантите. В частност, тях ги интересува как доматеният сос, който е богат на антиоксиданти, ще се държи в червата, в присъствието на полезни бактерии.

В доматите се съдържа ликопен – пигмент с антиоксидантни свойства. Той предпазва клетките от увреждане. В допълнение, предишни изследвания са показали, че доматите имат пробиотични свойства, т.е. те могат да увеличат активността на полезните бактерии в червата.

В хода на лабораторните експерименти изследователите проучиха взаимодействието на полезните бактерии Lactobacillus reuteri с антиоксидантите в доматеният сос. Соса се приготвяше от сурови или печени домати (консервни домати). В тези домати има най-много ликопен. Специалистите стигнаха до извода, че в процеса на храносмилането нивото на антиоксидантите намалява. В допълнение, Lactobacillus reuteri предотврати поглъщането на някои антиоксиданти в кръвоносната система.

Изследователите обаче установиха, че антиоксидантите от доматения сос засилват положителния ефект на Lactobacillus reuteri. Сокът от пържените домати в този план е по-ефективен от соса, приготвен от сурови домати. Според изследователите, по време на приготвянето нивата на ликопен варират. Това допринесе за запазването целостта на антиоксиданта. Благодарение на това се абсорбира повече ликопен.

Добавете коментар