Pin It
14/09 2018

Доказано е, че електронните цигари могат да увеличат риска от рак на белите дробове

Продължава спорът относно безопасността на електронните цигари и степента на тяхната вреда в сравнение с конвенционалните цигари

електронните цигари
Противниците на електронните устройства се позовават на скорошно проучване, което разказва за връзката между електронните цигари и рак на белите дробове.

Повечето химични съединения от електронните цигари, които предизвикват рак, остават в белите дробове. Бяха наблюдавани дванадесет пушачи. Оказа се, че средната концентрация на алдехиди в издишания въздух след пушенето на електронна цигара е 10,5 пъти по-висока, отколкото преди пушенето. А концентрацията на формалдехид е стотици пъти по-ниска, отколкото при изпаряване. Следователно, лъвският дял на токсичните пари се установява в тялото.

Между другото, електронните цигари също така са опасни за черния дроб. Проучванията са показали: те водят до натрупване на мазнини в черния дроб. Това се потвърждава от експериментите с мишки. В електронните цигари има никотин, който вече е свързан с неалкохолна мастна чернодробна болест. В продължение на 12 седмици учените изследвали мишки без ген на аполипопротеин Е. Такава модификация на генома прави мишките предразположени към развитието на сърдечни заболявания и натрупването на мазнини в черния дроб. Всички животни са хранени с храни, богати на мазнини и холестерол.

В същото време една група мишки беше изложена на електронни цигари (нивото на никотин в кръвта им може да бъде сравнено с пушачите и потребителите на електронни цигари). Втората група е контролна група. Учените събират проби от черен дроб на мишки и изучават гените. Те се интересуваха от това как електронните цигари повлияха на организма на генетично ниво.

Промените са установени при 433 гени, свързани с развитието на мастно чернодробно заболяване. Гените, свързани с циркадианните ритми също се променят. И, както знаете, нарушенията в тези ритми водят до ускорено развитие на чернодробни заболявания, включително мазнини. Оказва се, че електронните цигари не могат да се считат за безопасна алтернатива на конвенционалните цигари.

Добавете коментар