Pin It
05/06 2018

Добрият живот се крепи на добрите взаимоотношения

Добрите взаимоотношения ни поддържат по-здрави и по-щастливи. Точка. С тези категорични думи Робърт Уолдингър обобщава резултатите от изследване на учени от Харвардския университет, продължило повече от 75 години


взаимоотношения
Проучването започва през 1939 г. Учените следят две групи. В едната са 456 бедни мъже от Бостън. В другата са 268 мъже, завършили Харвардския университет между 1939 и 1944 г. Учените непрекъснато се ровят в живота им по всякакъв начин: анализират кръвните им проби, сканират мозъците им, изучават въпросници, попълнени от тях, общуват на живо.

Стигат до интересни изводи в много области, но оценяват като най-съществен философският. Успехите в кариерата, властта, парите нямат толкова силно значение, колкото има любовта. Тя надминава по важност всичко останало и трябва да е приоритет, защото от нея зависи удовлетвореността от живота.

Популярно обяснено, изследването показва, че мъжете, които имат до себе си поне един човек, на когото могат безрезервно да разчитат, са по-щастливи. Добрите взаимоотношения помагат на нервната система да релаксира, на мозъка – да остане здрав по-дълго време, намаляват физическата болка и психическото страдание. Данните също така ясно показват, че хората, които се чувстват самотни, по-рано имат влошено здраве и умират по-млади.

Учените обаче дебело подчертават, че не става дума просто за връзки -любовни, брачни, приятел ски, роднински. Това, което има значение, е качеството на връзките, пояснява Уолдингър. Става дума за дълбочината им – колко откритост и уязвимост може да си позволи човек, колко безопасно се чувства да споделя, в каква степен може да се отпусне и да се остави да бъде такъв, какъвто е. От всичко
това зависи неговото здраве.

„Единият от двата основни елемента е любовта. Другият е способността човек да открие начини за справяне с житейските трудности, които не прогонват любовта“

Това допълва Жорж Вайон от изследователския екип, анализирал окончателни резултати от проучването на няколко поколения харвардски учени.

Това означава, че ако сте открили любовта, но преживеете травма – например загуба на работното място, и не можете да се преборите с нея, рискувате да съсипете добрите взаимоотношения, а оттам здравето си. Способността на човек да се справя с негативните емоции и стреса, без да се самозатваря, е ключова.

Макар че в дългогодишното изследване са били включени само мъже, няма никакво основание да се предполага, че основният извод от него не е валиден и за жените. В някои други резултати вероятно имат влияние полови особености, но не и в този.

Живот без любящи взаимоотношения не носи здраве и щастие. Затова следващия път, когато оставате до късно в офиса, вместо да сте на масата с важния човек до вас, когато работите в събота, вместо да се видите с най-добрата си приятелка или да отидете на пазар със сестра си, помислете дали не може да направите по-добър избор, заключават учените.

Добавете коментар