Pin It
20/06 2018

Добрите думи възпитават добър човек

Възпитаният човек не само не ругае и не употребява мръсни думи, ами и внимава как говори. Вежливостта също се учи от ранна възраст

думи
Колкото по-ранна, толкова по-добре, защото става навик за цял живот.

Повечето родители се старят детето от малко да свикне да поздравява, да употребява вълшебните думички „моля“, „благодаря“, „заповядай“, „извинявай“. Обясняват какво е грубо поведение, какво показва простащина.

Понякога обаче забравят да поправят, когато наследникът им прихване онези гранични словесни изрази, които отличават възпитания от невъзпитания човек.

Те не са нецензурни, просто не е прилично да се употребяват, макар че са доста масово разпространени. Например „Ти си луд“ изглежда безобидно, но не си спестявайте забележката, когато детето го казва. Гледайте и вие да не го произнасяте, дори със смях.

Не е нужно да влизате в подробности и обяснения за произход, но може да обявите списък с изрази, които не толерирате: „Дрън-дрън“, „Бла-бла“, „Говори си, говори си, не ми пречиш“, „На баба ти хвърчилото“ и други тарикатщини или фолклор далеч от бон тона.

Освен това обяснете по подходящ и разбираем за възрастта начин, че в общуването има известна доза лицемерие

Езикът е различен в зависимост от средата, в която се употребява. С госпожата в детската градина и в училище не се говори така, както с родителите вкъщи. Употребяват се други думи. Не че синът или дъщерята може да каже на мама „Добре, де, разбрах, остави ме вече на мира“, но тя би проявила търпимост към подобна неучтивост. Докато учителката с право ще я приеме като неуважение.

Без да прекалявате и да създавате официозност между себе и детето, най-добре е да му правите забележка, когато ви говори недостатъчно учтиво, за да го учите къде минава границата между любезното и невъзпитаното общуване.

Добавете коментар